Oldal kiválasztása

Villanyvezeték cseréje panelban

A villanyszerelés egy odafigyelést igénylő szakma. Minden épületben fontos, hogy a vezetékek és az elektromos hálózat biztonságosan legyen kiépítve. Általában a panellakások és épületek több szempontból is külön kategóriát képeznek. Ez alól persze a villanyszerelés sem kivétel.

villany-szerelo.hu

A panel lakótelepek legnagyobb része elég régen, nagyjából harminc-negyven évvel ezelőtt épült. Éppen ezért a villamos hálózatuk már nem minden esetben felel meg a mai modern, megnövekedett energiaigényeknek. A villamos hálózat régebben kivétel nélkül minden panel épületben alumínium vezetékekkel lett kialakítva. A legtöbb lakótelepen a panellakásokban közvetlenül a betonba öntötték a vezetékeket, vagy az előre gyártott panel elemek hornyaiba, a vakolat alá kerültek besüllyesztésre, ráadásul olyan MM-falvezetékeket építettek be, amik dupla szigetelésű alumíniumkábelek és szinte lehetetlenség őket cserélni.

Ez azt vonja maga után, hogy mindegyik felújítani kívánt panellakásban, ahol a közelmúltban nem történt komoly munkával járó vezetékcsere, ott kivétel nélkül minden esetben hatalmas vésés, marás és bontás szükséges a vezetékek cseréjéhez. Nem igazán lehet másképp megoldani. A vezetékek cseréjét viszont érdemes minél hamarább elvégeztetni, mert az alumíniumvezetékek ma már nem tartoznak a biztonságos vezetők közé, főleg, ha még sosem voltak cserélve az építés óta. A megnövekedett energiafelhasználás nagyobb terhelhetőséget igényel, és erre az öreg alumínium vezetékek többsége már nem biztonságos.

Természetesen vannak kivételek, és akadnak azért olyan lakótelepek, panellakások, amelyekbe anno még megfelelő vastagságú alumínium vezetéket használtak. Ezek a vezetékek még néhány évig biztonságosak maradnak, de nem árt az óvatosság, és a biztonság mindennél fontosabb. Éppen ezért, ha egy ilyen vezetékelésű lakásban, több kiemelkedően magas fogyasztású eszközt is használnak, amely nem ritka a mai modern háztartásokban, akkor nagyon is aktuális a vezetékek cseréje. Az elöregedett alumínium vezetékek nem fogják bírni a komolyabb teljesítményterhelést, és legrosszabb esetben még akár tűz-és életveszély is kialakulhat.

Nézzünk meg néhány ilyen berendezést: például a villanytűzhely, kerámialapos tűzhely, villanysütő, mosógép, szárítógép, mosogatógép, több klímaberendezés és még sorolhatnánk a többi kiegészítő elektronikai eszközt. Valószínűleg ipari eszközöket talán nem fog senki sem a panellakásban használni, de mindenképpen oda kell figyelni a villamos hálózat túlterhelésének elkerülésére.

A vezetékek cseréjéhez mindenképpen nagy szükség lesz olyan komoly gépekre, amelyekkel megmunkálhatóvá válik a vasbeton. A mai modern technika ezt már lehetővé teszi, például gyémántfejes fúró vagy véső, maró gépekkel. A marással mindenképpen óvatosan kell bánni, hiszen a pontatlanul és felelőtlenül elvégzett munka a panellakások esetében gyengítheti statikailag az épület szerkezetét. Ezt gondolom senki sem szeretné. Ezek a munkálatok igen komoly zajjal, porral, törmelékkel is járnak, így erre is fel kell készülni.

A panellakások újra vezetékezését általánosságban két különböző technológiával végzik. Lehetséges falba süllyesztve, vagy pedig falon kívüli, kábelcsatornás szereléssel a munkavégzés. A süllyesztett kivitelezésnél általában nem csöveket süllyesztenek a beton falakba, hanem dupla szigetelésű réz kábeleket használnak. Ez abból a szempontból kiemelten fontos, mert így statikailag épp minimálisan gyengítik a vasbeton szerkezetet. Ezen kívül a panellakások beton falaiba elektromos csövet süllyeszteni nem lehet, mert a főfalakban található vasalás esetenként megsérülhet, ami komoly veszélyekhez vezethet, és akár elgyengítheti statikailag az épület szerkezetét.

A falon kívüli, kábelcsatornás villanyszerelés alkalmával a beton falakra megfelelő méretű kábelcsatorna kerül felszerelésre, amely általában fehér színű. Ezt nem nagyon szeretik a megrendelők, mert nem minden esetben nyújt esztétikailag szép látványt. Általában a biztosítéktábla környékén vastagabb, a több vezeték miatt, a táblától eltávolodva viszont a csatornák már egyre kisebb méretűek, a vezetékek eloszlásának függvényében. Sok helyen gipszkartont használnak, amely jobban illeszkedik a lakás esztétikai kialakításához.

A vezetékelés megoldása, cseréje azonban nem minden esetben elegendő a biztonságos elektromos hálózat kialakításához. A biztosítótábla kicserélése, és a lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal történő ellátása ugyanolyan fontos. Ahogy a vezetékek, úgy a régi biztosítéktáblák, az elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítók sem képesek korszerűen és hatékonyan ellátni egy idő után a feladatukat.

A Fi-relé, vagyis az áramvédő, életvédelmi kapcsoló beépítése is alapvető biztonsági megoldás. A feladata nem az, mint az egyszerű kismegszakítóké, hogy a túláram ellen védjen, hanem az, hogy az életet védje. Ha egy eszköz nem megfelelően veszi fel az áramot és lehetséges, hogy áramütést okoz, akkor a Fi-relé leold, szétkapcsol. A Fi-relé ma már alaptartozék, és ahol nincs beépítve, ott sürgősen pótolni kell.

Az áram nem játék, a villanyszerelési munka is komoly felelősséget igényel. A régi panellakásokban, sok esetben a veszély valós és ott is jelen lehet, ahol még nincs semmilyen ráutaló jel. A panelek elektromos hálózatát minden panellakás tulajdonosnak érdemes felülvizsgáltatni, hiszen a negyven éves vezetékek nem biztosítanak garanciát a hosszú távú balesetmentességre.

Kijelenthető tény, hogy még mindig akad olyan rossz, veszélyes panellakás, ahol nem történt még meg a felújítás, a vezetékek cseréje. Sajnos ezekben a lakásokban egyre romlik az alumínium vezetékek állapota, és még ha nem is olcsó egy ilyen vezetékcsere, de a saját, a családjuk és az értékeik biztonsága mindennél fontosabb.

Lépjen velünk kapcsolatba!