Oldal kiválasztása

Panel villanyszerelés árak

A panel lakások villanyszerelése több szempontból is más munkavégzést igényel, mint a másfajta építőanyagból készült épületek esetében. A vésések, bontások, marások komolyabb gépeket, szerszámokat igényelnek, és a hozzáférhetőség, valamint a lehetőségek is szűkösebbek általában. 
villany-szerelo.hu

Legyen szó kisebb vagy akár nagyobb villanyszerelési munkákról, a műveleteknél a megrendelőket elsősorban a munka költsége érdekli leginkább. A panel villanyszerelési munkák sokszor a megrendelők számára borsos áron vannak, és egy teljes átvillanyszerelés akár a negyedmillió forinttól a millióig is kiterjedhet.

Természetesen a biztonság mindenki számára a legfontosabb szempont kell, hogy legyen, de azt tudjuk, hogy a pénz, az sokat számít. Nagyon durván megfogalmazva, inkább felújításra költsék el a pénzt, minthogy baleset vagy esetleges haláleset miatt kelljen plusz költséget vállalni, a szomorúság mellett.

Egy panellakás esetében két különböző módon történhet a villanyszerelés, az egyik a falon belüli kiépítés, a másik pedig a falon kívüli kiépítés. Mindenki a saját ízlése és természetesen a pénztárcájának a mélysége által döntheti el, hogy számára melyik az ideális megoldás.

A következőkben felsorolt árak kizárólag tájékoztató jellegűek, természetesen vállalkozóktól, cégektől, mesteremberektől függően eltérőek lehetnek.

A falon belüli kiépítés esetében midig szükséges a vésés, amely átlagosan folyóméterenként 7-8 ezer forint költségekkel számolható, emellett a becsövezés folyómétere nagyjából ezer forint pluszt jelent. A vezetékek behúzása folyóméterenként 200 forint, a szerelvényhelyek kialakítása darabonként 4-5 ezer forint, és igény szerint vakolást is kérhetnek, amely átlagosan anyagárral együtt 2 ezer forint körül mozog szintén folyóméterenként. Azt itt érdemes figyelembe venni, hogy a vakolás az minden esetben egy szintig javítást tartalmaz.

Természetesen lehetőség nyílik komplett, teljes körű villanyszerelésre is. Egy ilyen szolgáltatás általában tartalmaz minden szerelési munkát, kivéve a lámpatestek és a garanciális bekötéseket nem. Egy ilyen komplett szerelési munkára átlagosan 12-15 ezer forintra kell számolni négyzetméterenként. Szerelvényeket is tartalmaz, ebben az árban általában 1-2 nm/darabáron, a választott vagy választható termékcsaládról minden esetben a vállalkozóval kell egyeztetni.

Televízió és internet kábel telepítését nem minden villanyszereléssel foglalkozó cég vállal, ezt érdemes a felmérés vagy a megrendelés előtt leegyeztetni. A villanyszerelési árak kizárólag a munkadíjat tartalmazzák, erre még plusz az anyagköltséget is hozzá kel kalkulálni.

A másik lehetőség a falon kívüli kiépítés. Itt sem vésés, sem bontás nem nagyon lesz, hiszen kábelcsatornát helyeznek fel a panel falra, kisebb tiplikkel, csavarokkal rögzítve, amelyet a kábelcsatorna külső fedele természetesen eltakarja, ahogy a benne futó vezetékeket is. Ezt a megoldást általában azok választják, akik kisebb költséggel szeretnék megúszni a felújítási, szerelési, javítási munkálatokat. Esztétikailag nem minden esetben kínál szép megoldást, de mindenképpen biztonságosabb, mint a régi, több évtizedes elavult, megöregedett alumínium vezetékek.

A kábelcsatorna felhelyezés folyóméterenként átlagban 2-3 ezer forintos költséggel számolható, ugyanennyi költséggel kell kalkulálni a szerelvény és a kötődobozok felrakása esetében, csak ott darabonként kerül körülbelül 2500 forintba. Ez a kivitelezés természetesen kevesebb munkával, kisebb zajjal, porral jár, és gyorsabban is elkészül. Mindenkinek a saját döntése, hogy melyik kiépítést válassza praktikusság, esztétika és költséghatékonysági szempontok alapján.

A villanyszerelési munkákhoz tartoznak még a bekötések is. Nézzük meg tájékoztatólag ezeknek a költségeit is. Egy villanytűzhely beépítése átlagosan 12-14 ezer forintnyi költséget jelent. Az életvédelmi relé, vagyis a Fi-relé bekötése körülbelül 15 ezer forint befektetést igényel. Egy villanybojler bekötése, beüzemelése körülbelül 5-6 ezer forint, mosógép és mosogatógép egyenként 4 ezer forint körüli összegbe kerül. A lámpatestek esetében már nagyobb a szórás árban is, a fali lámpatestek bekötése és felhelyezése 1-3 ezer forintig, a lámpatesttől függően, a mennyezeti lámpák pedig átlagosan 2-6 ezer forint ellenében kerülnek bekötésre darabonként.

Ne feledkezzünk meg a konnektorok és a kapcsolók bekötéséről és felhelyezéséről sem, amelyeket átlagosan ezer forintos darabonkénti költségekkel kell számolni. Itt mindenképpen meg kell említeni, hogy ezek az árak általában olyan termékcsaládra vonatkoznak, amelyek csak a vállalkozótól megvásárolt termékek esetében vehetők igénybe. Amennyiben más forrásból érkeznek, vagy a megrendelő saját maga által megvásárolt termékekről van szó, abban az esetben ezeknek a konnektoroknak és kapcsolóknak a bekötése és felhelyezése, alkalmanként magasabb költségek vonhat maga után. Az is fontos, hogy az ilyen elemekre a villanyszerelési munkát végző cég, vállalkozó nem fog garanciát vállalni.

A rendszerek ellenőrzése és a szerelése még szintén a villanyszerelési munkákhoz tartozik. Mint minden rendszer, az elektromos rendszer is igényelhet időnként karbantartást. Egy rendszerellenőrzést nagyjából 10 ezer forintos összegért elvállalnak már. Egy megszakítótábla cseréjét 7-10 ezer forintért, a kismegszakítókat pedig átlagosan sávosan szokták vállalni. Minél több a kismegszakító csere, annál kedvezőbb az ár. Például, az első 4 kismegszakító csere 5 ezer forint, 8 darab cseréjéig már 8 ezer, 12 darab felett pedig mondjuk 11 ezer forintos költséggel lehet számolni.

A villanyszerelés komoly dolog, és persze vannak olyan kisebb munkák, amiket gyakorlattal meg lehet oldani házilag is, de a biztonság mindig az első és legfontosabb szempontnak kell, hogy legyen az elektromos hálózat szempontjából egy háztartásban.

Lépjen velünk kapcsolatba!